Blog / Blog

De 5 geboden voor website toegankelijkheid

Blogpost_5_geboden_2.png

In de wereld van webdesign is toegankelijkheid tegenwoordig het sleutelwoord. Online ervaringen maken we het liefst zo inclusief mogelijk, zodat iedereen, ongeacht hun beperkingen, gemakkelijk toegang heeft tot informatie en functies.

Zo deelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder een matige of ernstige beperking heeft. Dat zijn zo'n 2,6 miljoen mensen in Nederland alleen al! Die beperkingen kunnen van alles zijn, van fysieke tot zintuiglijke en verstandelijke. En we mogen ook mensen met tijdelijke of situatieve beperkingen niet vergeten, zoals iemand met een gebroken arm of een nieuwe ouder die multitaskt met een baby in de arm.

eetstoornissennetwerk_014.jpg

Webrichtlijnen vormen hiervoor de basis, en met de European Accessibility Act in 2025 in zicht wordt het alleen maar duidelijker hoe belangrijk dit is. Met een paar essentiële webrichtlijnen op zak kunnen digital designers websites bouwen die voor iedereen toegankelijk zijn.

1. Maak het duidelijk en begrijpelijk:

Houd de navigatie logisch, met duidelijke instructies en labels die consistent zijn. Gebruik pictogrammen en symbolen die intuïtief zijn en houd de taal eenvoudig, zodat iedereen het kan begrijpen.

2. Speel met kleuren:

Zorg ervoor dat tekst en achtergronden voldoen aan de contrastniveaus, zodat mensen met visuele beperkingen alles kunnen lezen, zelfs als ze kleurenblind zijn.

3. Multimedia met mate:

Zorg ervoor dat afbeeldingen alternatieve tekst hebben en dat video's ondertiteld zijn. Zo kan iedereen de inhoud ervaren, ongeacht hun beperkingen.

4. Flexibel design:

Zorg ervoor dat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten, zodat het op elk apparaat gemakkelijk te gebruiken is.

5. Testen maar:

Regelmatige toegankelijkheidstests zijn een must om eventuele obstakels voor gebruikers met beperkingen op te sporen. Zo voldoe je niet alleen aan de wet, maar zorg je er ook voor dat iedereen je website kan gebruiken.

De European Accessibility Act

Wat betreft die European Accessibility Act 2025: hoewel niet elk digitaal product meteen aan de wet moet voldoen, is het hebben van een toegankelijke website niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook gewoon een goede zaak. Het opent de deuren voor een breder publiek, verbetert de gebruikerservaring en draagt bij aan een inclusievere digitale wereld. Dus, laten we allemaal serieus aan de slag gaan met toegankelijkheid en streven naar een inclusief ontwerp. Het is niet alleen in lijn met de wet, maar ook gewoon het juiste om te doen!